לעודד תושייה זה עניין חשוב. כמו שיכולנו להבין מהמאמר הקודם שהתמקד במרכיבי היסוד של תושייה, הרי שזוהי ללא ספק המיומנות הרלבנטית ביותר להתמודדות עם אתגרים, לפתרון בעיות ולמציאת פתרונות יצירתיים למצבים מורכבים. הדבר נכון שבעתיים כשמדובר בילדים, שבניית כישורי תושייה היא אחת המיומנויות החשובות ביותר להתפתחותם האישית, ובדיוק מאותן הסיבות.
תשאלו את עצמכם: האם הילדים שלכם מתמודדים מעת לעת עם מצבי קושי או אתגרים? האם הם מקדמים את האתגר ואת הקושי בברכה ונהנים מהתהליך בדרך למציאת מענה או שהם עומדים מולם חסרי אונים? על 3 אסטרטגיות הוריות מועילות שיעזרו לכם לעודד את מיומנויות התושייה של ילדיכם – בפוסט שלפניכם. מוזמנים לקרוא, ליישם ולשתף.
תושייה היא מרכיב מרכזי ביכולתם של ילדים להתמודד בהצלחה עם מצבים מאתגרים. היא מספקת לילדים מרחב התמודדות לפתרון בעיות ואתגרים, שמגובה בהנאה מעצם ההתמודדות שלפניהם; בחשיבה יצירתית שמאפשרת להם למצוא פתרונות "מחוץ לקופסה"; וביכולת התמדה לאורך זמן, שנותנת לנחישות שלהם את הזמן הדרוש כדי להוביל את ההתמודדות לכלל הבשלה ופתרון, גם כאשר הדרך רצופה מכשולים.
והתוצאה? תושייה מחזקת את ביטחונם העצמי של הילדים, ומלמדת אותם שלא משנה מה, יש להם יכולת להתמודד עם כל אתגר, קטן כגדול. זאת ועוד. תושייה מקנה לילדים יכולת לשמור על קור רוח במצבי לחץ ולהפגין גמישות מחשבתית.
העניין הוא שפיתוח תושייה בילדים איננו מובן מאליו, במיוחד בגיל הצעיר, וילדים רבים עלולים להרגיש חסרי אונים מול בעיות מורכבות או למהר ולהרים ידיים כשדברים אינם מסתדרים להם כאן, עכשיו ומיד. השאלה הגדולה, איפוא, היא כיצד נוכל אנחנו, ההורים, לעזור לילדינו לפתח את המיומנות הכל כך חשובה הזאת. בואו נראה.
לעודד תושייה: 3 אסטרטגיות הוריות שמתמודדות עם 3 מרכיבי היסוד של תושייה
כהורים, יש לנו תפקיד מרכזי בפיתוח מיומנויות החיים של ילדינו, ובכלל זה גם בפיתוח מיומנות התושייה שלהם. באמצעות הכוונה, תמיכה ויישום אסטרטגיות הוריות מתאימות, נוכל לעזור להם לפתח דפוס חשיבה מתפתח, חשיבה יצירתית וכישורי התמדה, שיחזקו את שריר התושייה שלהם.
לעודד תושייה: אסטרטגיה הורית לחיזוק דפוס חשיבה מתפתח
המטרה: לפתח אצל הילדים את ההבנה שהצלחה היא תוצאה של מאמץ, וכי בעזרת מחויבות, נחישות והתמדה – יוכלו להתמודד בהצלחה עם כל אתגר.
האסטרטגיה:
- אתגרו את הילדים באופן מדורג:
הציבו בפני הילדים משימות מאתגרות ברמת קושי שתאתגר אותם אך תאפשר להם לבצע את המשימה, ובהדרגה העלו את דרגת הקושי ואת רמת האתגר בביצוע המשימה - שבחו את המאמץ (ולא את התוצאה), או שבחו את התוצאה שהמאמץ איפשר:
ככל שהילדים מנסים ולא מצליחים – שבחו אותם על המאמץ והנחישות לבצע את האתגר. למשל: "כל הכבוד שלא ויתרתם והמשכתם לנסות ולפתור את האתגר בנחישות ובהתמדה".
ככל שהילדים מצליחים בביצוע – שבחו אותם על המאמץ והנחישות שהובילו להצלחה. למשל: "כל הכבוד שהצלחתם במשימה, הודות להשקעת המאמץ והנחישות המרשימה שלכם".
- עודדו את הילדים להתייחס לכישלונות כאל הזדמנות ללמידה:
כשמשהו לא מצליח להם, עודדו אותם ללמוד מהטעויות ולחזור ולנסות בדרך אחרת. למשל: "מעניין לגלות מה למדתם מההתמודדות שלא הצליחה ואיך תיישמו את הלמידה בפעם הבאה".
באמצעות חיזוק עקבי של מאמציהם, ילמדו הילדים להעריך את ההשפעה של השקעה ולמידה על פיתוח יכולותיהם. בנוסף, יבינו את התרומה של כישלונות ליכולתם להתפתח ולהתקדם.
לעודד תושייה: אסטרטגיות הוריות לחיזוק חשיבה יצירתית אצל הילדים
המטרה: לעודד את הילדים לחשוב "מחוץ לקופסה" ולמצוא פתרונות יצירתיים לבעיות שבהן הם נתקלים.
האסטרטגיה:
- שאלו שאלות מעוררות חשיבה: הציגו לילדים שאלות פתוחות שמזמינות אותו לחשוב על פתרונות שונים ומגוונים לבעיה. למשל: "איזה עוד פתרונות יכולים לעזור לכם לבנות מגדל גבוה ויציב?"
- עודדו את הילדים לחקור אפשרויות שונות:
עזרו לילדים לבחון גישות שונות לפתרון הבעיה, גם אם הן נראות לא שגרתיות. למשל: "איזה גישות מוזרות או מצחיקות אתם יכולים לבדוק בניסיון לפצח את הבעיה?…"
- תנו לילדים מרחב מכיל לניסוי וטעייה בדרך לפתרון:
במקום לתת להם פתרונות, תנו לילדים לנסות רעיונות שונים בדרך לגלות בעצמם את הפתרונות שהכי מתאימים ויעילים עבורם, גם אם זה ייקח זמן. למשל: "איזה פתרונות שעזרו לכם בתחומים אחרים, הייתם יכולים לנסות בבניית המגדל שלכם?…"
שימוש בשאלות פתוחות ובעידוד הילדים לחקור פתרונות שונים גם אם הם לא מקובלים, מוכיח להם שיש יותר מדרך אחת לגשת לבעיה ופותח את יכולתם לחשוב "מחוץ לקופסה" ולפתח חשיבה יצירתית.
לעודד תושייה: אסטרטגיות הוריות לחיזוק יכולות ההתמדה אצל ילדים
המטרה: לטפח אצל הילדים את היכולת להמשיך לנסות ולפעול גם מול קשיים, ולא לוותר בקלות.
האסטרטגיה:
- פירוק המשימה לתתי משימות קטנות לאורך זמן:
עזרו לילדים לחלק משימות גדולות לצעדים קטנים יותר (בייבי סטפס) כדי להפוך אותן ליותר קלות לביצוע. תשאלו אותם, למשל: "איך הייתם מחלקים את בניית המגדל לשלבים קטנים יותר, כך שתוכלו להשלים את המשימה, לאט אבל בטוח?…"
- ליווי התהליך בחיזוקים על עמידה בתוכנית:
עודדו את הילדים להתקדם, על ידי מתן חיזוקים על כל שלב שהושלם בהצלחה. למשל: "בכל יום, תעניקו לעצמכם מדבקת חיזוק ותדביקו אותה בטבלת המשימות הקטנות, לחיזוק המוטיבציה להתמדה והתקדמות…"
- חיזוק החוסן הנפשי:
כאשר הילדים מתוסכלים או עייפים, הציעו להם לקחת פסק זמן קצר לפעילות קצרה כמו משחק או טיול עם הכלב, שלאחריה יחזרו בכוחות מחודשים. למשל: "אם אתם מרגישים עייפים, קחו פסק זמן קצר למילוי המצברים וחזרו להשלים את משימת היום בכוחות מחודשים…"
על ידי יישום שיטתי של אסטרטגיות לפירוק משימות לתתי משימות קטנות, מתן חיזוקים על ההתקדמות והגדרת הפסקות פעילות קצרות יזומות להתרעננות, ילמדו הילדים לפתח את החוסן הנפשי ואת הדבקות במשימה הנדרכים כדי להמשיך להתקדם ולחזק את מיומנות התושייה שלהם.
בשורה התחתונה:
תושייה היא ללא ספק המיומנות הרלבנטית ביותר להתמודדות עם אתגרים, לפתרון בעיות ולמציאת פתרונות יצירתיים למצבים מורכבים. הדבר נכון שבעתיים כשמדובר בילדים, שבניית תושייה היא אחת המיומנויות החשובות ביותר להתפתחותם האישית, ובדיוק מאותן הסיבות.
כמו שיכולתם ללמוד מהמאמר, תוכלו לעודד תושייה אצל ילדיכם בעזרת 3 אסטרטגיות הוריות ממוקדות מטרה, המבוססות על תרגול מעשי, שימוש מעצים בשפה, ושאלות פתוחות שיעזרו לילדים להתניע את השינוי.
הַפְלָמִינְגָּה שֶׁאִבְּדָה אֶת הַוָּרֹד
תושייה, חשיבה יצירתית ודבקות במשימה הן חלק בלתי נפרד מסל הכישורים החברתיים של יובל ואחיה הגדול, שמתגייסים לעזור לחברתם הפלמינגה, שהגיעה לביקור מרחוק ואיבדה בדרך את הצבע הוורוד.
הספר הוא השלישי בסדרת "הַגִּבּוֹרִים הַקְּטַנִּים", שמקנה לקוראים הצצה לכישורי חיים חשובים, בצורה קלילה ובשילוב איורים מאירי עיניים, חריזה חיננית ומקצב מתנגן מושלם לקריאה משותפת לפני השינה.
זהו ספר קסום ומתוק על מחויבות חברית, תושייה ודבקות במשימה כנגד כל הסיכויים, שיצייד את ילדיכם בכלים מועילים להתמודדות מול אתגרים והתמודדויות, מתוך הקשבה, אכפתיות והרבה-הרבה רצון טוב.
עכשיו תורכם
אהבתם? שתפו את המאמר עם חברים.
רוצים לחזק את יכולותיהם של ילדיכם להתמודד בהצלחה עם אתגרים ומצבי קושי? לחצו עכשיו על הכפתור הוורוד ורכשו עבורם את הספר "הַפְלָמִינְגָּה שֶׁאִבְּדָה אֶת הַוָּרֹד".
לרכישה באמזון – לחצו כאן